Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.

Veelgestelde vragen

Wij helpen u graag

Bent u geïnteresseerd in de aankoop van een vakantiewoning in Nederland maar heeft u nog vragen? Lees dan onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Vul dan het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op via 088 - 500 2444.

Financieel

Hoe kan ik een vakantiewoning financieren?

De voorwaarden en mogelijkheden om in een recreatiewoning te investeren verschillen per financiële instelling. Om de exacte voorwaarden te weten, is het aan te raden in gesprek te gaan met een financiële instelling die u bij de financiering van een vakantiewoning kan helpen. Een andere optie is het financiëren van de vakantiewoning door gebruik te maken van de overwaarde van uw huidige woning. Deze financieringsoptie hangt af van de openstaande hypotheeksom op uw huidige woning en de waarde hiervan. Het is daarnaast cruciaal dat uw inkomen toereikend is om de extra lasten te kunnen dragen. Wij vertellen u graag meer over de verschillende financieringsmogelijkheden.

Kan ik een hypotheek afsluiten voor de aankoop van een vakantiewoning?

Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor de aankoop van een recreatiewoning. Echter, het financieren van een tweede woning is lastiger dan het financieren van een woonhuis. Lees meer over een hypotheek afsluiten voor een tweede woning.

Wat zijn de fiscale aspecten van het kopen van een vakantiewoning?

De fiscale aspecten zijn afhankelijk van de doeleinden van de vakantiewoning:

  • Vakantiewoning voor volledig eigen gebruik;
  • Vakantiewoning voor gedeeltelijk eigen gebruik / gedeeltelijk verhuren;
  • Vakantiewoning voor volledige verhuur.

Op www.topparkenverkoop.nl/fiscale-aspecten gaan wij graag verder in op de fiscale aspecten bij aankoop en het bezit van een vakantiewoning.

In welke box wordt een vakantiehuis belast bij de inkomstenbelasting?

De inkomsten van de verhuur van uw vakantiehuis worden voor de inkomstenbelasting aangemerkt in box 3 als inkomen uit beleggen en sparen. Deze inkomsten bestaan uit een forfaitair rendement dat afhankelijk is van de hoogte van uw totale vermogen.

Het percentage van het fictieve rendement bedraagt minimaal 0,13% en maximaal 5,60% (tarieven 2019). Het fictieve rendement wordt berekend over het saldo van de waarde van de vakantiewoning en eventuele overige bezittingen, verminderd met een eventuele lening die is aangegaan bij de aankoop van de vakantiewoning en eventuele overige schulden per 1 januari van een jaar. De belastingheffing in box 3 bedraagt 36% (tarief 2024).

Met welke belasting moet ik rekening houden bij de verhuuropbrengst?

Bij de huuropbrengst van een vakantiewoning moet u rekening houden met de BTW tegen het lage tarief over de huursom. Over de inkomsten uit verhuur wordt BTW gegeven, die moet worden afgedragen aan de belastingdienst. Het lage BTW-tarief is van toepassing op de verhuur van vakantiewoningen, wat een fiscale behandeling van deze inkomsten met zich meebrengt. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze fiscale verplichtingen en eventueel advies in te winnen bij een fiscaal adviseur.

Wanneer kan ik de BTW terugvragen bij de aankoop van een vakantiewoning?

Heeft u een vakantiewoning gekocht die u ook (gedeeltelijk of volledig) beschikbaar stelt voor verhuur? Dan kunt u de BTW die u heeft betaald over de vakantiewoning gedeeltelijk of volledig terugvragen bij de Belastingdienst. 

U kunt de BTW die bij aankoop van de vakantiewoning berekend is terugvragen indien er sprake is van exploitatie van een vermogensbestanddeel om er opbrengsten uit te krijgen, zo stelt de Belastingdienst. Volgens de Belastingdienst is er sprake van ondernemerschap, indien de vakantiewoning regelmatig verhuurd wordt. Hier zit geen minimum van 140 dagen verhuur aan vast, zoals vaak gezegd wordt. Meer informatie over fiscale aspecten.

Wenst u meer informatie over het berekenen van de hoogte van de terug te vragen BTW? Onze adviseurs leggen het u graag uit. Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met ons op.

Welke factoren hebben invloed op het rendement van een vakantiewoning?

Het rendement van een vakantiewoning is afhankelijk van meerdere factoren. Zo trekken vakantiewoningen, gelegen in een populair gebied met veel toeristen, meer bezoekers. Bovendien zijn de parkfaciliteiten, de algemene uitstraling van het vakantiepark en de vakantiewoning essentieel voor het aantrekken van vakantiegasten. Ook de verhuurorganisatie speelt een belangrijke rol: een partij met een breed bereik en een sterke marketingstrategie kan helpen om een groter en diverser publiek aan te trekken.

Wat houdt een vast netto rendement in?

In de markt wordt regelmatig geadverteerd met hoge rendementen waar achteraf nog verschillende kosten vanaf gehaald worden. Bij TopParken is netto echt netto, het rendement wordt op een transparante wijze naar u gecommuniceerd. Zo weet u precies wat u netto overhoudt. U betaalt bij een gegarandeerd netto rendement bijvoorbeeld geen park service bijdrage, energiekosten of onderhoudskosten. De enige kosten die u zelf dient te betalen van uw rendement zijn de kosten voor verzekering van de woning en de gemeentelijke lasten. 

Plan vrijblijvend een advies afspraak in met een van onze adviseurs of bezoek een van onze informatiedagen. Onze adviseurs informeren u graag.

Wat houdt een variabel rendement in?

Bij een variabel rendement zijn de opbrengsten direct verbonden met marktontwikkelingen en de bezettingsgraad van de woning. Dit betekent dat het rendement kan schommelen op basis van hoe goed de woning wordt verhuurd. Een voordeel van een variabel rendement is de flexibiliteit voor eigenaren om de woning ongelimiteerd zelf te gebruiken wanneer deze niet verhuurd is. Het beheren van de beschikbaarheid voor verhuur en persoonlijk gebruik vereist een verstandige planning om te zorgen dat het rendement niet nadelig wordt beïnvloed.

Wat is een realistisch rendement?

Een realistisch rendement hangt af van factoren die eerder op deze pagina benoemd zijn, zoals locatie, parkfaciliteiten en de verhuurorganisatie. Over het algemeen wordt een rendement van 5 tot 7 procent als realistisch beschouwd. Dit is een indicatie en kan variëren op basis van de prestaties van de vakantiewoning, de vraag in de markt en het beheer van de vakantiewoning. Het is belangrijk om deze factoren zorgvuldig te overwegen bij het beoordelen van de potentie van een investering in de recreatiemarkt.

Op welke manieren kan je investeren in een vakantiehuis?

Het is mogelijk om op verschillende manieren te investeren in een vakantiewoning. Zo kunt u de vakantiewoning aanschaffen voor eigen gebruik, of met als doel om deze te kopen voor eigen gebruik en verhuur. Wij ontzorgen investeerders van A tot Z, van het realiseren tot een zo hoog mogelijke bezettingsgraad door onze marketingcampagnes tot de financiële afwikkeling. Via het eigenarenportaal heeft u inzicht in de verhuur, bezetting en financiële resultaten van uw vakantiewoning.

Back to top

Over onze vakantiewoningen

Waar kan ik het actuele verkoop aanbod vinden?

Bij TopParken hebben we verschillende soorten vakantiewoningen in ons aanbod, optioneel uit te breiden met eigen wellnessfaciliteiten en berging. Het volledige aanbod vindt u hier.

Is de aankoop van de vakantiewoning inclusief de grond waar deze op staat?

Bij TopParken kunt u een vakantiewoning kopen inclusief de grond. Zo wordt u dus niet alleen eigenaar van de woning maar ook van de grond waar de woning op staat. Uiteraard is het niet verplicht om de grond te kopen, het is ook mogelijk om de grond waar de vakantiewoning op staat te huren of in erfpacht te verkrijgen. Afhankelijk van uw budget en uw wensen kan dit in een persoonlijk gesprek met u afgestemd worden.

Wat zijn de voordelen van het investeren in een vakantiewoning bij TopParken?

Investeren in een vakantiewoning bij TopParken biedt diverse voordelen. Ten eerste heeft u de mogelijkheid om ongelimiteerd uw vakantiewoning te gebruiken, terwijl u ook een aantrekkelijk rendement behaalt. Ten tweede zijn de vakantiewoningen van TopParken gelegen op unieke en aantrekkelijke locaties in Nederland, wat het potentiële rendement verhoogt. Bovendien werkt TopParken samen met grote, gerenommeerde partijen voor de ondersteuning bij de verhuur, naast onze eigen website. Deze samenwerkingen vergroten het bereik en zichtbaarheid van uw vakantiewoning, wat bijdraagt aan een optimale bezettingsgraad en rendement. Lees hier de voordelen per type aankoop.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een vakantiewoning?

Bij de aanschaf van een vakantiewoning zijn er enkele cruciale overwegingen om in gedachten te houden. Begin met de vraag “Wat is mijn reden voor de aankoop van een vakantiewoning en wat hoop ik ermee te bereiken?” Een helder doel voor de aankoop van uw vakantiewoning is essentieel. Zodra u dit doel voor ogen heeft, zijn er verschillende belangrijke aspecten waar u op moet letten. Lees hier meer over waar u op moet letten bij aankoop van een vakantiehuis.

Hoe verloopt het aankoopproces van een vakantiewoning?

Wanneer u een vakantiewoning wil kopen, is het verstandig om te weten welke stappen u moet nemen om dit tot een succes te maken. Lees hier alle stappen in het aankoopproces.

Mag ik permanent wonen in een recreatiewoning?

Nee, permanente bewoning in een recreatiewoning is niet toegestaan, omdat een vakantiewoning bij TopParken is bestemd voor recreatief gebruik. U heeft wel het recht om de woning onbeperkt recreatief te gebruiken. Het onderscheid tussen recreatief en permanent gebruik is een belangrijk aspect van de regelgeving omtrent vakantiewoningen, bedoeld om de recreatieve aard van het vakantiepark en de beschikbaarheid van woningen voor toeristische doeleinden te waarborgen.  Lees hier meer over permanente bewoning bij TopParken.

Hoeveel dagen per jaar mag je in een recreatiewoning wonen?

Eigenaren van een recreatiewoning mogen het hele jaar door recreëren op het vakantiepark. Het is echter niet toegestaan om de vakantiewoning te zien als hoofdverblijf, omdat onze vakantieparken bij de gemeente geregistreerd staan als recreatiebestemming.

Kun je als koper een keuze maken uit verschillende inventaris pakketten?

Als koper kunt u kiezen uit verschillende inventaris pakketten voor uw vakantiewoning. Deze uniforme pakketten worden aangeboden zodat we bij eventuele schade het meubilair snel kunnen vervangen.

Hoe groot zijn de kavels?

De omvang van de kavels kan variëren tussen een omvang van circa 200m2 tot 800m2.

Ik wil mijn vakantiewoning verkopen, hoe werkt dit?

Wanneer u uw vakantiewoning wilt verkopen, dient u deze eerst te koop aan te bieden bij TopParken. Als verkoper heeft u de vrijheid om de vraagprijs en de voorwaarden van de verkoop te bepalen. TopParken krijgt dan de eerste kans om op deze voorwaarden in te gaan voordat de woning aan anderen wordt aangeboden.

Back to top

Verhuurmogelijkheden

Is het mogelijk om zelf mijn woning te verhuren?

Nee, het is niet mogelijk om uw vakantiewoning zelf te verhuren. De verhuur van uw vakantiewoning loopt via onze verhuurorganisatie.

Wie regelt de verhuur van mijn vakantiewoning?

Een groeiend aantal mensen besluit om een vakantiewoning aan te schaffen en deze te verhuren. Bij TopParken kunt u ervoor kiezen om uw vakantiewoning het hele jaar door of slechts een deel ervan te verhuren. U heeft de vrijheid om zelf te bepalen wanneer uw woning beschikbaar is voor verhuur en wanneer u deze zelf wilt gebruiken. De verhuur loopt via onze verhuurafdeling, die het volledige verhuurproces voor u verzorgt, van de incheck tot aan de schoonmaak. U wordt volledig ontzorgd en kunt dus in alle rust en zonder zorgen profiteren van uw investering. Uiteraard kunt u zelf (online) aangeven wanneer u de woning vrijgeeft voor verhuur en wanneer u de woning zelf wilt gebruiken. Lees hier meer over onze verhuurorganisatie.

Moet ik de vakantiewoning verplicht verhuren?

Nee, uiteraard hoeft u de woning niet verplicht te verhuren. U bepaalt zelf of u de vakantiewoning het hele jaar door verhuurt, deze gedeeltelijk verhuurt of zelfs helemaal niet verhuurt. Dit is helemaal aan u.

Moet ik een bedrijf oprichten als ik mijn vakantiewoning wil verhuren?

Nee, het oprichten van een bedrijf is niet nodig als u een vakantiewoning koopt voor verhuur. Als particuliere eigenaar kunt u een BTW-nummer aanvragen en wordt u geregistreerd als ‘ondernemer zonder inschrijving Kamer van Koophandel’. Zo kunt u BTW verrekenen in aangiftes, meestal per kwartaal, maar ook maandelijks of jaarlijks op verzoek. U dient echter wel te voldoen aan (beperkte) administratieve verplichtingen. Onze specialisten vertellen u hier graag meer over.

Bestaan er beperkingen voor de periode wanneer ik zelf gebruik maak van de vakantiewoning?

Bij TopParken is er geen beperking op de periode wanneer u als eigenaar zelf gebruikmaakt van de vakantiewoning: het gebruik is ongelimiteerd. U heeft als eigenaar de volledige vrijheid om zelf te bepalen hoeveel en wanneer u van de vakantiewoning gebruikmaakt en of u besluit de woning te verhuren. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om te genieten van uw investering wanneer het u uitkomt, terwijl u ook de mogelijkheid heeft om inkomsten te genereren door de woning te verhuren wanneer u deze niet zelf gebruikt.

 

Zijn er parkeervoorzieningen bij de vakantiewoning?

Ja, bij elke vakantiewoning is er altijd 1 parkeerplaats beschikbaar voor eigenaren of huurders.

Hoe is het geregeld met de WiFi verbinding en andere nutsvoorzieningen?

De vakantiewoningen zijn uitgerust met alle moderne gemakken, inclusief een uitstekende WiFi-verbinding. Daarnaast zijn alle woningen volledig aangesloten op de nutsvoorzieningen, zoals gas, water en elektriciteit (indien van toepassing). Dit betekent dat de woningen volledig functioneel en klaar voor gebruik zijn, met het comfort en de voorzieningen die u van thuis gewend bent.

Back to top

Vakantiepark

Hoe hoog is de park service bijdrage?

Bij TopParken streven we naar een optimale service, ook voor onze eigenaren. Om deze service ook tijdens uw verblijf optimaal te kunnen bieden, betaalt u jaarlijks een park service bijdrage (ook wel parkkosten genoemd). Deze bijdrage geeft u het recht om (bepaalde perioden) recreatief op het vakantiepark te verblijven en alle aanwezige voorzieningen te gebruiken, gelijk aan de vergoeding die andere gasten tijdens hun verblijf betalen. De park service bijdrage dekt kosten voor onderhoud aan de infrastructuur, faciliteiten en beveiliging op het park (denk aan slagbomen/toegangshekken).

De jaarlijkse park service bijdrage wordt jaarlijks geïndexeerd door het Centraal Bureau Statistiek (CBS), de kosten kunnen per project verschillen. Onze adviseurs kunnen voor u per project de park service bijdrage uitrekenen. Vraag hiervoor meer informatie  aan of plan een vrijblijvende advies afspraak in.

Mag ik als eigenaar van een vakantiewoning gebruikmaken van alle faciliteiten?

Ja, als eigenaar van een vakantiewoning mogen u en uw (klein)kinderen gratis gebruikmaken van alle faciliteiten op het vakantiepark.

Back to top

Overig

Welke verzekeringen moet ik afsluiten?

Wij bevelen u sterk aan om bepaalde verzekeringen af te sluiten om financiële risico’s te minimaliseren. Hoewel niet alle verzekeringen verplicht zijn, is het verstandig om de volgende verzekeringen af te sluiten:

  • Opstalverzekering: deze verzekering dekt de schade aan de vakantiewoning zelf, veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of water. 
  • Inboedelverzekering: deze verzekering beschermt de inhoud van uw vakantiehuis, zoals de meubels, elektronica en persoonlijke bezittingen tegen schade of verlies door bijvoorbeeld diefstal, brand of wateroverlast. 
  • Aansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering dekt de financiële risico’s als u aansprakelijk wordt gesteld voor schade of letsel aan huurders of hun bezittingen tijdens hun verblijf in uw vakantiewoning.
Welke contracten zijn van toepassing bij een overeenkomst met TopParken?

Bij het aangaan van een overeenkomst met TopParken voor de aankoop van een vakantiewoning zijn er verschillende contracten van toepassing. In eerste instantie zet u uw handtekening onder een koopovereenkomst, die de aankoop van het object, inclusief de bijbehorende kavel en eventuele extra voorzieningen formaliseert. Dit contract legt de voorwaarden van de koop vast. Daarnaast ontvangt u de algemene bepalingen die van toepassing zijn op het vakantiepark, waarin zaken zoals het gebruik van gemeenschappelijke faciliteiten, onderhoud en eventuele parkbijdragen worden vastgelegd. Tevens worden de tarieven voor het park gedetailleerd uiteengezet, inclusief de eventuele servicekosten of bijdragen aan collectieve voorzieningen. Deze documenten vormen gezamenlijk de juridische basis van uw aankoop en uw relatie met TopParken.

Wat betekent de melding ‘U belegt buiten AFM-toezicht’?

Net als veel andere aanbieders van recreatief vastgoed, moet TopParken verplicht een vermelding plaatsen met ‘U belegt buiten AFM-toezicht’. In Nederland is het wettelijk verplicht om een AFM-vergunning te hebben als je investeringen aanbiedt. Echter is een AFM-vergunning niet nodig als er een vrijstelling van toepassing is. Die vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor beleggingsobjecten van meer dan € 100.000. Meer informatie hierover kunt u lezen op www.topparkenverkoop.nl/afm.

Mag ik ingeschreven staan bij de gemeente?

Nee, het is niet toegestaan om u in te schrijven bij de gemeente. Permanente bewoning is op onze vakantieparken niet toegestaan. Dit heeft te maken met het feit dat al onze vakantieparken bij de gemeente geregistreerd staan als recreatieve bestemming en niet als woonbestemming.

Misverstanden over permanente bewoning

Er bestaan nogal wat misverstanden over permanente bewoning. Ergens anders ingeschreven staan dan op het vakantiepark betekent niet dat u daar ook automatisch uw vaste woon- of verblijfplaats heeft.

Voorbeeld 1 
U heeft een recreatiewoning in de gemeente Ede en u huurt een kamer bij een vriend of familielid op een adres in Wageningen, waarop u staat ingeschreven bij die gemeente. Op papier woont u daar, maar in werkelijkheid woont u het hele jaar of het grootste deel daarvan in uw recreatiewoning in Ede. Ook dan is volgens de regels uw recreatiewoning uw vaste woon- of verblijfplaats. Het andere adres is slechts een ‘schijnadres’.

Voorbeeld 2
U woont ’s zomers in uw recreatiewoning in de gemeente Ede. ’s Winters onderbreekt u dat voor een verblijf in het buitenland. Ook dan is er sprake van permanent bewonen van uw recreatiewoning. U bent immers niet verhuisd, u gaat er alleen maar even tussenuit. In Nederland blijft u formeel wonen op het adres van uw recreatiewoning.

Wat is het verschil tussen ‘kosten koper’ en ‘vrij op naam’?

Kosten koper (k.k.) betekent dat de koper niet alleen de koopsom van de woning betaalt, maar ook de bijkomende kosten zoals notariskosten en kadasterkosten. Vrij op naam (v.o.n.) betekent dat deze kosten voor rekening van de verkopende partij zijn.

Wanneer kan ik een vakantiewoning bezichtigen?

We heten u elke dag van 09.00 tot 17.00 van harte welkom op onze vakantieparken voor het bezichtigen van onze vakantiewoningen.

Kan ik een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek?

Dat kan zeker. We helpen u graag met al uw vragen, wensen en eisen en informeren u graag over de mogelijkheden van het investeren in een vakantiewoning in Nederland. Maak een afspraak, of neem contact met ons op via 088 500 24444 of verkoop@topparken.nl.

Back to top